באוגוסט 2019 רעשה המדינה בגלל מופע בפארק הציבורי בעפולה שנעשה בהפרדה מגדרית. שלושה הליכים משפטיים )שניים במחוזי ואחד בבג"ץ( הציתו דיון ציבורי סוער לגבי השאלה איזה זכויות נפגעות ושל מי. זה היה הנושא השלישי המדובר ביותר במערכת הבחירות שהתקיימה בספטמבר 2019.

 בשנים האחרונות, שדולת הנשים בישראל עסקה באופן יסודי ואינטנסיבי במאבק בהדרת נשים במרחב הציבורי. מפניות רבות שזרמו אלינו נוכחנו לדעת כיצד דרישות צניעות ו"מחיקת" נשים במרחב הציבורי, אירועים לגברים בלבד והפרדה מגדרית הולכים ומתרחבים לעוד ועוד זירות. אירועים בהפרדה מגדרית במרחב הציבורי פוגעים בחירות של נשים, בכבוד האדם שלהן ובערך השוויון. הפרדה מגדרית  מסמנת נשים קודם כל כנשים, ומגבילה את מה שהן יכולות ורשאיות לעשות בהתאם לתפיסה מצמצמת של ״טבען״ כנשים. הגבלת התנועה וההשתתפות של נשים )או גברים( מתעלמת מיכולותיהן, רצונותיהן ושאיפותיהן. הפרדה מגדרית והצבת מחיצה מעלימים את הנשים במרחב הציבורי. לא במקרה במרבית המקרים נשים אינן נמצאות על הבמה באירועים כאלה, או מושבות מאחור או בשוליים, בעוד הגברים מקדימה או במרכז. מחאה נגד תופעת הדרת הנשים היא הכרזה פשוטה: אנחנו כאן. יש לנו נוכחות, קול והשפעה.

 אנחנו פועלות לביסוס של מחויבות מוסדות הציבור לשמירה על זכויות האדם, שוויון ככלל ושוויון מגדרי בפרט, בהתאם לערכיה של מדינת ישראל. המחויבות הזאת היא קריטית: היא זו שמייצרת מקום ואפשרות לכל אחד ואחת, ללא תלות במינם. מחויבות שמבטיחה שנשים יוכלו לשהות בכל מקום בו תחפוצנה במרחב הציבורי. זה מאבק על דמותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית שמאפשרת לכל אחת ולכל אחד לשגשג בה. נפרד אינו שווה והפרדה מגדרית לא נועדה לשרת צניעות אלא לאפשרלגברים שמרניים להמשיך ולהחזיק במרחב הציבורי ובמשאבים הציבוריים. התופעות הללו נוגדות באופן עמוק את הדמוקרטיה, ואסור לתת להן יד.

העיסוק של שדולת הנשים בתחום המאבק בהדרת נשים החל בהחלטה אסטרטגית של הוועד המנהל בשנת 2016 ,אותה הובילה ד"ר יופי תירוש, שגם תרמה מהידע הרב שלה בנדיבות לדו"ח הנוכחי. את התחום ניהלה והובילה החל מתחילת 2017 במקצועיות ובמסירות אלינור דוידוב, לצד כותבת דו"ח זה, עו"ד מרים זלקינד, ועו"ד גלי זינגר שליוותה את מרבית התיקים המשפטיים של השדולה בשנים האחרונות. אין מספיק מילות הערכה למי שניצב בחזית המשפטית, עו"ד חגי קלעי, שגם העיר הערות חשובות על הדו"ח שלפניכם, ולעו"ד ליעד ורצהיזר, שליוותה חלק מהתיקים. עבודה רבה נעשתה בשיתוף ארגונים חברתיים רבים, קרנות פילנתרופיות ונציגות ממשלה, ואין לי ספק ששיתוף פעולה זה והחזית האיתנה שהצגנו, מנעו התדרדרות משמעותית במעמדן של נשים בישראל. אני מקווה שהדו"ח הנוכחי יצליח להמשיג ולסייע בהובלת השינוי הנחוץ כל כך כדי שנשים תהיינה נוכחות שוות בכל מרחב ציבורי.

קריאה מועילה,
מיכל גרא מרגליות
מנכ"לית שדולת הנשים 2016-2020

לקריאת הדו"ח המלא >>

נגישות