השלכות המלחמה על נשים

מלחמות אינן משפיעות רק על חזית הקרב – הן יוצרות גלים אדירים שמשפיעים על חיי הקהילה, הכלכלה, והחברה כולה.
במרכזן של ההשלכות עומדות גם נשים, שנושאות לעיתים קרובות בנטל כפול של דאגה לבית ולמשפחה, לצד התמודדות עם אתגרים ייחודיים של פגיעה בזכויותיהן ובביטחונן האישי.

בשנה האחרונה, מדינת ישראל מתמודדות עם מלחמה מורכבת המשפיעה על נשים באופן ייחודי. לפי החלטה 1325 של מועצת הביטחון של האו”ם משנת 2000, נשים וילדים הם הקורבנות העיקריים של מלחמות וסכסוכים מזוינים, ועל כן הן.ם חשופים.ות יותר לפגיעות. המלחמה הנוכחית אינה שונה. גם כאן ההשלכות על נשים הן רחבות ונוגעות במספר לא מבוטל של תחומים. לצד זאת, קולן וצרכיהן של נשים לא מתרגם למדיניות, כאשר סיבה מרכזית לכך היא העובדה שנשים נעדרות באופן כמעט מוחלט משולחנות קבלות ההחלטות. קולן של נשים לא נשמע בהחלטות אסטרטגיות בכל הנוגע למלחמה וטיפול בעורף ואין מענה ממשלתי מספק לצרכים הייחודיים של נשים, למשל כמילואימניקיות וכנשות מילואמניקים. בנוסף, אין נשים בצוות המשא ומתן לשחרור החטופות והחטופים, אישה אחת בלבד בקבינט המדיני ביטחוני, ומנכ”לית אחת מתוך 29 במשרדי הממשלה. מציאות זו משליכה באופן ניכר על הקשב והמודעות של הממשלה לצרכים הייחודיים של נשים בזמן מלחמה, להגברת אי השוויון ומגבירה אף יותר את החשש לפגיעה ארוכת טווח במצבן ומעמדן של נשים בעקבות המלחמה. 

זיגזג אדום כחול
שדולת הנשים פודקאסט
שדולת הנשים פודקאסט

הפודקאסט של שדולת הנשים "מקום בשולחן" עם דנה ויס

הפודקאסט “מקום בשולחן” מנסה לפתוח למאזינים ומאזינות את הראש ולנסות להבין איך הייתה נראית המלחמה והשלכותיה אם נשים היו יושבות בשולחנות מקבלי ההחלטות.
האם זה היה משנה את ניהול המלחמה, האם היה משפיע על סיומה, האם היה שיח ער על “היום של אחרי המלחמה” בניגוד להיום? האם המו”מ לשחרור החטופים היה מתנהל אחרת, איך היה נראה הטיפול במפונים ובעורף, ואולי ההסברה והיחסים עם העולם היו מתנהלים באופן אחר. כיום, התחושה היא שמקבלי ההחלטות עסוקים רק בלחימה ולא חושבים על “היום של אחרי המלחמה”, האם זה היה אחת אם היו 50% נשים סביב השולחן הקבוע את ההחלטות הגורליות על חיינו?

בפודקאסט תארח דנה ויס נשים מומחיות בתחומן שיוכלו לשפוך אור על השאלות האלו ולתת נקודות למחשבה שלא עולות היום ככל הנראה בשולחנות בהן מתקבלות ההחלטות.

קידום מדיניות בזמן מלחמה

שדולת הנשים פועלת ללא הפסקה להבטיח שקולן של נשים יישמע ושצרכיהן יקבלו מענה הולם.
אנו מקדמות ייצוג שוויוני של נשים במוקדי קבלת החלטות הקשורים לביטחון ולניהול משברים, מתוך הכרה בצורך לתת ביטוי לצרכים הייחודיים של נשים ולמנוע הדרתן מתהליכים קריטיים.
בנוסף, אנו פועלות לקידום יוזמות חקיקה ומדיניות שמטרתן להגן על נשים במצבי חירום, עם דגש על מענה לנפגעות אלימות במשפחה ולזכויות שנפגעו עקב המצב הביטחוני.

 במקביל, אנו מובילות עתירות עקרוניות הנוגעות לאפליה מגדרית שמחמירה בזמן משברים, במטרה לשנות מציאות ולהבטיח צדק מגדרי גם בתקופות של סכסוכים ומשברים חברתיים.

רוצה להבין מה מגיע לך?

אנחנו בקו של אליס נמצאות כדי לענות לך על כל שאלה של מיצוי זכויות וללוות אותך לאורך התהליך.

Group 18

שדולת הנשים הקימה את “הקו של אליס” – מרכז מיצוי זכויות לנשים במלחמה

המלחמה משפיעה על כל אזרח ואזרחית בישראל. מחיר האחריות הכפולה של נשים כאשר הן נדרשות להיות אחריות על הטיפול בבני המשפחה במקביל לעבודה הוא גבוה, בימי חירום על אחת כמה וכמה.

נשים המבקשות להשתקם ממשבר בקנה מידה כזה, לא צריכות להתמודד לבד עם משבר, חוסר ודאות, קושי במיצוי זכויותיהן ובירוקרטיה. שדולת הנשים הקימה את הקו של אליס, שמטרתו לספק מענה לנשים אשר זכויותיהן נפגעו בעקבות המלחמה או שאינן מצליחות לקבל את הזכויות או הפיצויים המגיעים להן מהמערכת הבירוקרטית, וללוות אותן פרטנית עד למיצוי או אכיפת הזכויות. הקו מאפשר לאותן נשים לגשר על פערי ידע, שפה, ונגישות למידע על מנת שכל אישה שתפנה תכיר את זכויותיה התעסוקתיות בשגרה ובמלחמה.

מאז הקמת הקו אנחנו מסייעות לאלפי נשים מכל רחבי הארץ, ומכל המגזרים לקבל מידע וסיוע מהגורמים הממשלתיים על מנת למצות את זכויותיהן. מלבד הסיוע הפרטני אנו בונות תמונת מצב מתעדכנת של הצרכים העולים מנשים ומיפוי הכשלים המרכזיים הדורשים מענה ממשלתי, אנחנו מעדכנות מאגר ידע, מציפות באופן שוטף את הסוגיות לידיעת הממשלה, משרדי הממשלה וח”כים לקידום מדיניות ממשלתית ופרלמנטרית שתיתן מענה אמיתי לצרכים.

נגישות