הרחבת ייצוגן של נשים במשרות בכירות בשירות המדינה היא יעד מרכזי אל עבר שוויון מגדרי בישראל. אף שנשים מהוות למעלה ממחצית מהאוכלוסייה, ייצוגן בעמדות קבלת החלטות בדרגים הגבוהים נותר נמוך באופן עקבי ובימים אלה נמצא בשפל חסר תקדים.
החשיבות שבקידום הנושא התחדדה עם פסק הדין התקדימי שניתן בבג”ץ בעקבות עתירה שהגישו שדולת הנשים, נעמת ופורום דבורה. בפסק הדין, שזכה לכינוי “בג”ץ המנכ”ליות”, קבע בית המשפט העליון כי חובת הייצוג ההולם לנשים חלה גם על משרות אמון – הן בדרג של מנכ״לי משרדי ממשלה והן בדרגים נמוכים יותר. בג”ץ הבהיר כי על הממשלה לפעול לקידום ייצוג נשים לא רק ברמה ההצהרתית, אלא באמצעות הנחיות מחייבות שיבטיחו יישום בפועל. בין היתר, על שרים ושרות לנקוט צעדים אקטיביים לאיתור מועמדות מתאימות, ולהציג נימוקים במקרה שאין מועמדת רלוונטית. ככל שייצוג הנשים פוחת – כך חובת ההנמקה והפעולה גוברת. לצד ההישג המשפטי, שדולת הנשים ממשיכה לעקוב אחר יישום פסק הדין בשטח ולפעול לצמצום הפער בין ההתחייבויות החוקיות לבין המציאות בפועל. רק כאשר נשים תהיינה מיוצגות באופן הולם בכל דרגי הממשל – נוכל לומר שמדינת ישראל באמת מחויבת לשוויון.
תסתכלו על התמונות האלה ותראו מי מקבל את ההחלטות שמשפיעות על החיים של כולנו.
בישראל 2025, נשים עדיין מהוות מיעוט בדרגים הבכירים – במשרדי ממשלה, ברשויות המקומיות, בתאגידים ציבוריים ובחברות עסקיות. שדולת הנשים פועלת לשנות את המציאות הזו, כי נשים מוכשרות לא פחות – והגיע הזמן שיישבו בראש השולחן.