הישג אדיר למחאת הנשים: ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת אישרה היום (ד׳), כי רצח בת או בן זוג, שנעשה לאחר התעללות ממושכת, כמו במקרה של עליזה שפק, אנגווץ׳ וואסה ואחרות, יוכר כרצח בנסיבות מחמירות המחייבות להשית מאסר עולם על הרוצח. במקביל, תיקון נוסף שאושר קובע כי אחריותן הפלילית של נשים שהורשעו בהריגת בן זוג מתעלל תופחת, והעונש המקסימלי שניתן יהיה להשית עליהן יעמוד מעתה על 15 שנות מאסר, במקום 20 שנים, כפי שהיה נהוג עד כה.
התיקון לעבירת ההמתה בחוק העונשין, שאושר לאחר שהושגה הסכמה עם משרד המשפטים, כולל בין היתר הוספת סעיף העוסק ברצח בנסיבות מחמירות, שקובע באילו מקרים על בית המשפט להטיל עונש של מאסר עולם חובה בגין עבירת הרצח (סעיף 301א). נוסח הסעיף שאושר: ״הקורבן הוא בן זוג והמעשה נעשה על רקע התעללות שיטתית או מתמשכת בו, גופנית או נפשית״. תיקון זה לחוק העונשין, שאושר היום בוועדה, יעלה להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית, ביום שני הקרוב. הנסיבות המפורטות בהצעת החוק כיום אינן כוללות רצח בידי בן משפחה.
עו״ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות והחקיקה של שדולת הנשים בישראל: ״25 נשים נרצחו מתחילת השנה על רקע מגדרי, 7 מהן נרצחו בידי בני זוגן. מדובר בשיא של רציחות נשים מזה 7 שנים, ואחרי שביתת הנשים הגדולה כבר ברור לכל, ועכשיו גם לכנסת ישראל: אי אפשר עוד לשתוק נוכח התופעה האיומה הזו – רצח נשים בידי מי שהכי קרובים להם הוא נסיבה מחמירה שמצדיקה עונש חובה של מאסר עולם. זוהי רגל חשובה ביותר בדלת. אמנם לא הכנסנו עדיין את כל המקרים החמורים הנכללים ברצח מגדרי, כמו רצח אישה בידי קרוב אחר לנרצחת, כמו בן או אח. את התיקונים המתבקשים הללו נמשיך ונקדם מיד עם פתיחת המושב הראשון של הכנסת הבאה. אנחנו במצב חירום ואין לנו כוונה לעצור – עד שהיחס לתופעה האיומה של אלימות נגד נשים ישתנה״.
עו״ד ענת טהון אשכנזי, מנכ״לית ״איתך-מעכי – משפטניות למען צדק חברתי״: ״עצם ההגדרה של רצח אשה ע"י בן זוגה כנסיבה מחמירה, נחשבת להישג גדול, שהמסר שלו הוא שמדובר ברצח בנסיבות המחמירות ביותר ובהתאם לכך גם החמרת הענישה. ההישג השני – הפחתת העונש ל- 15 שנים לנשים שחוו אלימות היא הכרה חשובה בתופעת ההתעללות בנשים ע"י בני זוגן ובצורך הדחוף למגר אותה. בכדי שהמחוקק יתן דעתו למלוא חומרת העבירה יהיה נכון לקבל את הצעת איתך מעכי להרחבת ההגדרה גם לבן זוג לשעבר, הורה, ילד או אח – שלא פעם הם אלה שלוקחים את הנשק לידיים ונוקטים באלימות וברצח״.
עו״ד איילת רזין בית-אור, יועמ״שׁ איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית: ״עוד צעד – מוגבל משקיוויונו, אך פורץ דרך – במאבק באלימות נגד נשים. בתקופה האחרונה חוללנו מהפכה, והמהפכה הגיעה סוף סוף לכנסת, אשר הפנימה שזהו 'צו השעה' להעביר מסר ברור של אפס סובלנות כלפי התופעה הקשה של אלימות נגד נשים. זוהי אבן דרך, אך הדרך עוד ארוכה״.
עו״ד אָבישׁג שחם חדד, מנהלת קשרי ממשל ויצו ישראל: ״לאחר דיונים ממושכים בועדת חוק חוקה ומשפט היום מועבר מסר חד משמעי ואפס סבלנות כלפי רצח נשים על ידי בני זוגן ומשפחתן באמצעות חקיקה, וזאת לשם שינוי התודעה ומיגור תופעה מזעזעת והרס משפחות, כמובן שלצד חקיקה זו דרוש יישום ואכיפה אפקטיבית״.