״אין גורם במשרדך שיתכלל את התכנית הלאומית למאבק באלימות כלפי נשים וחייהן של נשים ממשיכים להיות בסכנה״, הבהירה מקדמת המדיניות של שדולת הנשים בישראל לשר לביטחון פנים || ארדן התחייב בתגובה: ״מינוי גורם כזה הוא מהלך נכון. אבחן לתקן את תזכיר החוק בנושא כלי ירייה כדי לשפר את הפיקוח על כלי הנשק״ || גם בתום הדיון לא הובהר מתי ומהיכן יגיע התקצוב ליישום המלא של התכנית הלאומית
למרות שבשנת 2017 נרצחו 17 נשים בישראל, והמשרד לביטחון פנים הוא הגורם האחראי לטפל בבעיות הבוערות שמאיימות על ביטחונם האישי של אזרחי ואזרחיות המדינה, השר גלעד ארדן נמנע עד כה מלהגיע לדיוני ועדות הכנסת בנושא המאבק באלימות כלפי נשים, והוא אף לא התייחס לסוגיות אלה באופן פומבי ורשמי.
היום, יום ד׳, 20.12, הגיע לראשונה השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, לדיון של ועדת הכנסת לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, בראשות ח״כ עאידה תומא סלימאן, שעסקה ב״יישום המלצות הוועדה הבין-משרדית למניעה וטיפול בתופעת האלימות במשפחה״.
עו״ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות של שדולת הנשים בישראל ונציגת קואליציית ״האקדח על שולחן המטבח״ קראה בדיון לשר ארדן למנות גורם מטעם משרדו שיהיה אחראי על יישום התכנית הלאומית למאבק באלימות כלפי נשים במלואה. עו״ד זלקינד: ״אנחנו יודעות כי חצי מהנשים שנרצחו השנה בישראל היו מוכרות למשטרה, אבל בגלל שהגופים הממשלתיים לא מדברים ביניהם כמו שצריך אין פתרון מהיר מספיק לאישה בשטח וכולנו יודעות ויודעים איך זה נגמר״. כמו כן, עו״ד זלקינד דרשה מהשר לפעול כדי ״לצמצם את הגישה של האוכלוסייה לנשק, שאיתו מאוימות ונרצחות המון נשים, שהן מיעוט מבין המחזיקות בנשק, אבל הרוב המכריע של הנפגעות ממנו. על המדינה להבין כי הנשק אינו רק אמצעי הגנה אלא גם כגורם סיכון בבית״.
השר ארדן אמר בתגובה לדרישת שדולת הנשים, כי ההצעה למנות גורם מתכלל מטעם משרדו שירכז את יישום התכנית הלאומית למאבק באלימות כלפי נשים היא נכונה וחשובה. השר אף ציין כי “מקרי אלימות ורצח במשפחה ובפרט כנגד נשים מגלמים אחוז גבוה מאוד מקרב כלל מקרי האלימות ולכן הציפייה שלי כשר לביטחון פנים היא שהמשטרה תשים את זה בראש סדר העדיפויות שלה ותקצה לכך משאבים בהתאם״. בנוגע לרישיונות הנשק אמר השר כי הוא רואה את הנושא בכובד ראש״.
בראשית הדיון הסבירה יו”ר הוועדה, ח”כ תומא סלימאן כי “מהדיון האחרון שקיימנו לפני כחודש עלה שעד כה התכנית מיושמת באופן חלקי בלבד על בסיס כספים שהמשרדים הסיטו לצורך זה מתוך התקציבים הקיימים. עדיין לא ברור מה הולך לקרות בשנים הבאות והאם יגיע התקציב התוספתי הנדרש ליישום מלא של התכנית, שעל פי ההערכה עומד על 50 מיליון ₪ לשנה, למשך 5 שנים”.
השר ארדן השיב כי הערכת המשרד עומדת על כ-30-35 מיליון ₪ בשנה למשך 5 שנים, שהם כ-160 מיליון ₪ בסך הכל. לדבריו, יש לקחת בחשבון כי השקעות נוספות שמבצעים המשרד והמשטרה יתרמו בעקיפין גם לקידום מטרות התכנית למניעת אלימות במשפחה, דוגמת התכנית להקמת תחנות משטרה ביישובי האוכלוסייה הערבית, המתוקצבת במאות מיליונים בשנה. מנכ”ל המשרד לביטחון פנים, אליעזר רוזנבאום, הוסיף כי המשרד לביטחון פנים נערך תקציבית ליישום רציף של התכנית בשנים 2018-19, גם ללא תלות בתקציב תוספתי.