המדינה הצהירה על כוונתה להאריך את דמי האבטלה לאוכלוסיות המתקשות לחזור לעבוד, אך שכחה מאחור את הנשים ההרות. שדולת הנשים יצאה יחד עם הנשים בקמפיין נרחב בתקשורת וברשתות החברתיות, שהוביל להצעת מתווה שיפור - הנותן מענה חלקי בלבד בעקבות זאת יצאו עשרות נשים להפגין מול בית ראש הממשלה: ״רוצות צדק, לא רוצות צדקה״
נשים סובלות מאפליה בשוק התעסוקה, במיוחד בעת הריון וכאימהות – זה תמיד היה ככה, ומי שלא מבין את זה עוצם את עיניו לנתונים ולמציאות. למרבה הצער, מאז משבר הקורונה המצב החמיר: נשים היו הראשונות שהוצאו לחל״ת, העיקריות שנשארו בבית עם הילדים והאחרונות להיות מוחזרות על ידי המעסיקים. תכנית האוצר, שמטרתה המוצהרת היא להאריך את דמי האבטלה לאוכלוסיות שיתקשו לחזור לעבודה בסוף יולי, לא כללה דווקא את הנשים ההרות – וכך הן נשלחו לחפש עבודה במצב בלתי אפשרי.
 
שדולת הנשים לקחה תחת חסותה את מחאת הנשים המובטלות בהריון
לאחר מאות פניות שהגיעו אלינו דרך עמוד הפייסבוק של השדולה, החלטנו לסייע להן להתארגן ולהשמיע קול אל מעול העוול שנגרם להן. פתחתנו קבוצות וואטסאפ לעדכונים שוטפים, והעלינו יחד עם הנשים קמפיין רשת נרחב בפייסבוק ובאינטסטגרם, שמביא את הסיפורים האישיים, השמות והפנים של חלק מהנשים שננטשו על ידי המדינה. בנוסף, העלנו לפייסבוק מסגרת מיוחדת למחאה אשר ניתן היה להוסיף לתמונת הפרופיל.
 
הקמפיין הדגיש כי מדובר במחאה של נשים עובדות, שהוכרו כמובטלות קורונה על ידי המדינה ויקבלו בשל כך דמי לידה על פי המשכורת האחרונה שהרוויחו. הובהר שאותן נשים עבדו ויחזרו לעבוד והמדינה צריכה לדאוג לרשת ביטחון בתקופה רגישה זו, שבה הסיכוי למציאת עבודה הוא אפסי. כמו כן הזכרנו שאפליית נשים בהריון היא, כמובן, אפלייה על היותן נשים.
מתוך קמפיין המחאה ברשתות החברתיות
הפגשנו את נציגות המחאה עם ח״כ רייטן בכנסת
שדולת הנשים עלתה לכנסת להיפגש עם ח״כ הכנסת מטעם מפלגת העבודה אפר רייטן (היו״ר המיועדת של וועדת העבודה והרווחה).
אותן נשים, אשר נמצאות בתקופה כל כך פגיעה במילא, חשו נבגדות על ידי החלטת הממשלה. 
ח״כ רייטן שוחחה עם הנשים ושמעה מכל אחת ואחת את סיפורן האישי, האופן בו השפיעה הקורונה על תעסוקתן ועל חוויית חיפוש העבודה המייאשת של נשים במצב כזה. היא הסכימה שמדובר במצב הדורש טיפול והתחייבה לתמוך במציאת מענה הולם עבורן. 
יומיים לאחר המפגש הקדישה ח״כ רייטן את נאום הדקה שלה במליאה לתיאור המפגש וביקשה מחברי הקואליציציה והאופוזיציהה לסייע לה להגיע לפתרון. בהמשך גם ח״כ מיכאל ביטון הגיש שאילתה בנושא והצטרף למאבק – צפו בדבריו בכנסת.
הראשונות לעמוד לצד הנשים אמורות להיות נשים

עצוב שכשישבו סביב שולחן קבלת ההחלטות לבחור את האוכלוסיות שצריכות לקבל הארכה ראו כל כך הרבה קהלים והנשים ההרות היו שקופות. מתוך הבנה כי אין אשה שלא יודעת מהי המשמעות של שליחת נשים הרות לראיונות עבודה, השדולה שלחה פנייה רשמית לכל השרות בממשלה בבקשה להתערב ולהשמיע את קולן בנושא הנשים ההרות. למרבה האכזבה, אף אחת לא נענתה לבקשה זו.

נרשמה סולידריות נשית נפלאה בקרב נשות פורום 15 ראשות הרשויות, אשר שלחו יחד מכתב חריף במיוחד לשר האוצר ליברמן, תחת הקריאה: ״נשים הרות אינן בטלניות!״ ובו הודיעו שלא יעמדו מנגד בשעה שהממשלה מפקירה את מי שכל כך צריכות אותה.

ליזי דלריצ'ה, ראש המועצה המקומית גני תקווה

 

ככל שחלף הזמן מרגע הפסקת דמי האבטלה, הגיעו אל השדולה מאות פניות מנשים אשר חלקן במצוקה חמורה ביותר, שהתגברה מיום ליום. מנכ״לית השדולה, עו״ד דנה מיטב, שלחה פנייה דחופה לשר האוצר על הצורך במענה מיידי לנשים אלו ועל כך שהזנחת הנושא היא בבחינת סכנה אמיתית​ – קראו את המכתב המלא.

האוצר הודיע על מתווה, אך הוא לא מספק לרבות מהן – הנשים יצאו להפגין 
לאחר שלושה שבועות מורטי עצבים בהם הנשים זעקו למשרד האוצר שהן לא שקופות, הציג יו״ר וועדת הכספים, אלכס קושניר, את מה שאמור להוות פתרון  – אבל המתווה שפרסם הבהיר שהאוצר עדיין ממש לא רואה את כולן: המתווה נותן מענק אחיד לכל הנשים ללא קשר למועד הלידה, כך שבעוד שהוא יכול להספיק בקושי לנשים בהריון מאוד מתקדם, הוא מפקיר את אלה שנמצאות באמצע ההריון ואמורות להתפרנס מאותו סכום למשך זמן רב. 

לאחר ההכרזה יצאו בכנסת ובתקשורת בהכרזות צוהלות על השגת פתרון לנשים – ושוב קולן עומעם, כשהן מנסות לצעוק ואיש לא מקשיב, שהמתווה לא מסייע לחלק גדול ממי שכל כך צריכות עזרה.

בסוף השבוע לאחר מכן, למרות מצבן הפיזי הקשה והסיכון הכרוך בכך, הן יוצאות יחד להפגין מול בית ראש הממשלה ברעננה מתוך תחושת חוסר אונים. מנכ״לית השדולה דיברה לאחר מכן בוועדת הכספים של הכנסת על המצוקה האמיתית שלא נפתרת באמצעות המתווה – אך הוועדה אישרה אותו בכל זאת.

השאלה היחידה שעומדת מול ענינו כארגון למען זכויו נשים, ואמורה לעמוד מול עיני הממשלה, היא האם הנשים ההרות שנפגעו ממשבר הקורונה יוכלו להתקיים בכבוד עד הלידה ובתקופת ההתאוששות והטיפול הראשוני ביילוד/ה? התשובה הכואבת היא שלא כולן, נשים הרות רבות מוצאות את עצמן בעקבות מדיניות הממשלה במצב כלכלי קשה מנשוא.

נגישות