שדולת הנשים בישראל ופרופ׳ קרין נהון עתרו הבוקר (ד׳, 23.1.19) לוועדת הבחירות המרכזית נגד הדרת הפוליטיקאיות משלטי החוצות בבני ברק.
בעתירה מבקשות השדולה ופרופ׳ נהון מוועדת הבחירות לקבוע כי מדיניות עיריית בני ברק וחברת השילוט ״חוצות זהב״, המדירה נשים משלטי החוצות ״בטלה, בכלל ובקשר לתעמולת בחירות בפרט״, וכי לעירייה ״אין סמכות לשמש כצנזורית על תכני פרסום בשלטי חוצות, בכלל ובקשר לתעמולת בחירות בפרט״. כמו כן, מבקשות העותרות כי ועדת הבחירות המרכזית תוציא צו המופנה לעירייה ולחברת השילוט ״המורה להן שלא לאסור או להגביל, בכל צורה או דרך, פרסום של תעמולת בחירות מהטעם שמופיעה בה דמות או תמונה של אישה, באופן כללי, ומתמודדת באופן פרטני״. את העתירה הגישו בשם השדולה ובשם פרופ׳ נהון עורכי הדין חגי קלעי, מרים זלקינד וגלי זינגר.
מיכל גרא מרגליות, מנכ״לית שדולת הנשים בישראל מסרה: ״מקרה העלמתן של הפוליטיקאיות משלטי החוצות בבני ברק הוא לא סיפור קטן או שולי. מחיקה של נשים ממרחבים ציבוריים נועדה למחוק את דמותן, קולן והשפעתן של נשים ככלל. מחיקה של ראשות מפלגה היא פגיעה ביסוד הבחירות ההוגנות. החוק במדינת ישראל בנושא ברור לגמרי – הוא אוסר לחלוטין על פרקטיקה של הדרת נשים והעלמתן מהמרחב הציבורי. אני בטוחה שוועדת הבחירות המרכזית תעשה את עבודתה נאמנה בעניין ומהר ככל שניתן״.
פרופ׳ קרין נהון מסרה: ״כשנסעתי השבוע בכביש גהה, ובצומת הסואן שסמוך לקניון איילון – שבשניהם עוברים עשרות אלפי אנשים ביום, ראיתי רק תמונות של גברים, ומיד תהיתי מה זה עושה לרבבות האנשים והנשים שנחשפו גם הם לתופעה. הרי לא מדובר במקרה יחיד של הסרת תמונה של אישה מתמודדת בבחירות. המקרה הזה, כמו מקרים דומים אחרים, מרגיל אותנו לחיים במרחב ציבורי ״נקי מנשים״, כאילו היה עניין שבשגרה. האם אנחנו צריכים להסכים לכך שדין אישה אינו כדין גבר? האם אישה ששואפת להתמודד בפוליטיקה, תיאלץ לקחת בחשבון שנקודת הפתיחה שלה נחותה לעומת זו של מתמודדים־גברים? העתירה הזו היא התשובה לשאלות הללו״.
עורכי הדין המייצגים את העותרות, עו״ד חגי קלעי, עו״ד גלי זינגר, מנהלת המחלקה המשפטית בשדולת הנשים, ועו״ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות והחקיקה בשדולה, מסרו כי: ״סירובן של חברות השילוט ושל עיריית בני ברק לפרסם מועמדות על שלטי בחירות מהווה הדרת נשים בוטה ומכוערת שפוגעת בדמוקרטיה הישראלית ובמערכת הבחירות כולה. קשה לחשוב על מקרה מובהק יותר של הדרת נשים. החוק, היועץ המשפטי לממשלה, ובתי המשפט – כולם עמדו בעבר על הפסול בפרקטיקה זו של מחיקת דמויותיהן של נשים. יחסה של חברת ״חוצות הזהב״ אל תמונות נשים כאל ״פרובוקציה מכוונת״ מסמנת נשים כקבוצה חברתית לא לגיטימית ופוגעת עמוקות בשוויון. ניתן לקוות שתינתן בעניין החלטה מהירה, ברורה וחד משמעית, שתמגר תופעה פסולה זו״.
מצ״ב העתירה במלואה