לחצו לשיתוף

פס״ד תקדימי של המחוזי בת״א: ״לשנות את מדיניות הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת שוויון זכויות מהותי״

פסק דין תקדימי התקבל היום (ב׳) בעתירה שהוגשה נגד איגוד הסיוף בעניינה של הסייפת האולימפית דלילה חטואל, בגין החלטת האיגוד שלא לאפשר לה לייצג את ישראל באליפות אירופה ובאליפות העולם בסין, מאחר ולא קבעה את הקריטריון הקבוע בתקנון האיגוד, וזאת בשל היעדרותה נוכח היריונה ולידת בנה: ״בישראל נחוצה פעילות שתוביל לשינוי מדיניות הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת שוויון זכויות מהותי״ | חטואל, שמטעמים טכניים בלבד לא תזכה להשתתף באליפות העולם בסין, אמרה בביהמ״ש: ״אני החלטתי לא לשתוק יותר עבור הנערות שיבקשו אחרי להתחרות. עבור הילדה שלי״

ביהמ״ש המחוזי בתל אביב־יפו (כב׳ השופט רחמים כהן), קבע היום (ב׳) בפסק דין שניתן בדיון בעתירה בעניינה של הסייפת האולימפית דלילה חטואל נגד איגוד הסיוף, כי ״בישראל נחוצה פעילות שתוביל לשינוי מדיניות הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת שוויון זכויות מהותי. בדומה לחובה המוטלת על גופים המחויבים בייצוג הולם של נשים, לפעול באופן אקטיבי על מנת לאתר נשים לתפקידים רלוונטיים, ועל מנת להבטיח ייצוג הולם ושוויון הזדמנויות אמיתי לספורטאיות, מן הראוי להטיל על הגורמים הרלוונטיים לפעול באופן אקטיבי, ובכלל זה לתקן תקנונים המותאמים לספורטאיות״, קבע השופט והדגיש: ״היעדר התייחסות למאפיינים נשיים היא היוצרת אפליה״.

הסייפת האולימפית דלילה חטואל הגישה בסוף מאי עתירה נגד איגוד הסיוף, שמנע ממנה לייצג את ישראל באליפות אירופה. על פי תקנון האיגוד, סייפים וסייפות שרוצים לייצג את ישראל באליפות אירופה או אליפות עולם, צריכים להשתתף לפני כן בתחרויות גביע העולם ולהשיג שם קריטריון. אלא שהאיגוד סירב להתייחס לעובדה שחטואל היתה בתקופה הזאת בהריון, ולאחר מכן התאוששה מניתוח קיסרי, ולכן נמנעה ממנה האפשרות לקבוע את הקריטריון הקבוע בתקנון. חטואל החליטה לתבוע את האיגוד על אפליה על רקע הריון ולידה, ולא הסכימה לסבול פגיעה בקריירה שלה רק כי היא אישה שרוצה גם ילדים. לעתירתה של חטואל, אותה ייצג עו״ד יניב ברוך, ביקשו להצטרף גם שדולת הנשים בישראל ונעמ״ת, בשל חשיבות העתירה והשפעתה על זכויותיהן של ספורטאיות בכלל וזכאותן לשוויון הזדמנויות.

העתירה הוגשה תחילה לבית הדין העליון של התאחדות הספורט, אך משזה דחה את עתירתה, החליטה לעתור לביהמ״ש המחוזי בת״א בנושא. ביהמ״ש המחוזי נמנע מלשנות את החלטת בית הדין העליון של התאחדות הספורט, נוכח ההלכות המשפטיות בדבר היעדר התערבות בית המשפט בהחלטות של טריבונלים שיפוטיים פנימיים. אולם, הצהרותיו בפסק הדין מהוות פריצת דרך של ממש בכל הנוגע לשוויון מהותי עבור נשים בספורט.

במהלך הדיון בביהמ״ש המחוזי אמרה חטואל:

״קרה לי מקרה שלא חשבתי שיקרה… אחרי 30 שנות קריירה… לא רציתי לצאת למלחמות האלה, אבל המסר הכי חשוב שאני רוצה להעביר פה זה שנערות יראו שגם אישה שחוזרת מהריון לא מוותרת על קריירה, היא יכולה לעשות את שני הדברים והריון לא יגמור לאף אחת את הקריירה. אם כבר זה קרה, אמרתי שאני לא שותקת יותר עבור הנערות שיגישו אחרי להתחרות אחרי לידה, עבור הילדה שלי״.

עו״ד יניב ברוך, ב״כ העותרת:

״מדובר בסנונית ראשונה ויוצאת דופן של החלטה שיפוטית המבליטה ומדגישה את הצורך בשינוי מדיניות איגודי הספורט כלפי נשים לצורך הגשמת השיוויון המהותי. אנו נושאים עינינו לכל איגודי הספורט, ובפרט לאיגוד הסיוף, על מנת 'שיחשבו מסלול מחדש' ויטמיעו את פסק הדין פורץ הדרך לעיל בתקנוניהם״.

עו"ד גלי זינגר, מנהלת המחלקה המשפטית בשדולת הנשים בישראל:

״פסק הדין שניתן היום הוא פסק דין חשוב ותקדימי. ההכרה פורצת הדרך של בית המשפט במאפיינים הפיזיים של נשים, ובתקופות בהן הן מצויות בהריון ובחופשת לידה, כמחייבים התייחסות מיוחדת, מהווה בשורה של ממש לכל ספורטאית בישראל. קביעת בית המשפט כי על איגודי הספורט השונים לקבוע בתקנוניהם הוראות ספציפיות הנוגעות ליצירת שוויון אמיתי היא חשובה ומבורכת, והיא זו שתביא לשוויון מהותי לנשים בספורט בישראל״.

עו"ד גלי עציון, ב"כ נעמ"ת:

״בית המשפט הכיר בזה שאי מתן הזדמנות שווה לנשים ספורטאיות ואי הכרה בתקופות של הריון וחופשת לידה עלולים להביא לכך, שאישה המבקשת להביא ילדים לעולם לא תוכל להתחרות. בית המשפט הורה לאיגודי הספורט השונים, לפעול על מנת למנוע מצב בו נשים ספורטאיות תיאלצנה לבחור בין מימוש הפוטנציאל הספורטיבי שלהן לבין זכותן להורות״.

הקו הפתוח בשבילכן

הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה
הקו הפתוח לנשים מהמגזר החרדי
الخط المفتوح لحقوق النساء في العمل باللغة العربية
ለአማርኛ ቋንቋ 3 ቁጥር ይጫኑ
በሠራተኛ ሕግ ውስጥ የሕግ ምክር
Нажмите номер 4
прав женщин на работе
נגישות