לחצו לשיתוף

שדולת הנשים לוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת: ״פקודת השירות המשותף לא נאכפת – המציאות בשטח לא עולה בקנה אחד עם חוק שיווי זכויות האישה וחוק שירות ביטחון״

הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת תקיים מחר (ג’) דיון ראשון בפקודת השירות המשותף מאז נוצרה הסערה הציבורית סביב הפקודה || שדולת הנשים בישראל לוועדה: “יש לדאוג לאכיפת הפקודה ולהתאמתה לחוקי השוויון הקיימים. הפרשנות החורגת לפקודה גורמת לפגיעה חמורה בחיילות”

הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בכנסת תקיים מחר (ג’) דיון ראשון בנושא פקודת השירות המשותף, מאז נוצרה הסערה הציבורית סביב הפקודה. שדולת הנשים בישראל, שמובילה את המאבק בתופעת הדרת הנשים בצה”ל בחסות הפקודה, דורשת מהוועדה: “לדאוג לאכיפת הפקודה ולהתאמתה לחוקי השוויון הקיימים. הפרשנות החורגת לפקודה גורמת לפגיעה חמורה בחיילות”.
לדברי עו״ד מרים זלקינד, מנהלת תחום קידום מדיניות בשדולת הנשים בישראל, ״מצב השוויון בין גברים לנשים בצה”ל מעוגן בדין בישראל. כל סטייה מנורמות השוויון הקבועות בחוק היא אפליה אסורה״. כך, למשל, סעיף 6ד(א) לחוק שיווי זכויות האישה, תשי”א-1951 קובע כי: “לכל אישה המועמדת לשירות בכוחות הביטחון, או המשרתת בהם, זכות שווה לזכותו של האיש למלא כל תפקיד, או להיות מוצבת בכל תפקיד; לא יראו פגיעה בזכות זו אם הדבר מתחייב ממהותו או מאופיו של התפקיד”, גם סעיף 16א(א) לחוק שירות ביטחון, תשמ”ו-1986 קובע באופן דומה כי: “לכל יוצא צבא אשה זכות שווה לזכותו של יוצא צבא גבר, למלא תפקיד כלשהו בשירות הצבאי”.
אך למרות החקיקה הקיימת, המצב בשטח שונה לחלוטין. “יש בידינו עשרות עדויות על פרשנויות מרחיבות ומעוותות של הפקודה”, אומרת אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים בישראל. “אותן עדויות מוכיחות שלא מדובר ב”מקרים פרטיים”, אלא בתופעה הולכת ומתרחבת”.
על מנת למנוע את הפגיעה בנשים בצה”ל ולשמור על ערכי השוויון, קוראת שדולת הנשים בישראל לכנסת לדרוש ממערכת הביטחון ליישם מספר צעדים, בהם אימוץ נקודת מבט לפיה נשים הן סובייקט בעל זכויות וחירויות לא פחות מהחייל הדתי בכלל פקודות צה”ל, קיום הכשרות מקיפות שיבהירו וינחילו את הפקודה ומשמעויותיה לכל מפקד ומפקדת וכן הפעלת דין משמעתי נגד מי שחורג מלשון הפקודה ומרחיב אותה, ביטול מוחלט של האפשרות להחלת הפקודה גם לנגדים וקצינים, והקמת צוות בדיקה שיבדוק את יישום הפקודה בשטח ויאסוף נתונים לגבי השפעת הפקודה.
הדיון בוועדה מתקיים כחודש לאחר פגישת הרמטכ״ל, רא״ל גדי אייזנקוט, עם ארגוני הנשים והחברה האזרחית, בהם שדולת הנשים, המרכז הרפורמי לדת ומדינה, פורום דבורה, ויצ״ו ונעמת. באותה פגישה דרשו נציגות הארגונים מהרמטכ״ל להפסיק את הפגיעה בנשים בצה”ל, בחסות פקודת השירות המשותף, ומתוך “רצון להתחשב ברגשות החיילים הדתיים”.

הקו הפתוח בשבילכן

הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה
הקו הפתוח לנשים מהמגזר החרדי
الخط المفتوح لحقوق النساء في العمل باللغة العربية
ለአማርኛ ቋንቋ 3 ቁጥር ይጫኑ
በሠራተኛ ሕግ ውስጥ የሕግ ምክር
Нажмите номер 4
прав женщин на работе
נגישות