שורת ארגוני נשים וארגוני חברה אזרחית, בהובלת שדולת הנשים בישראל, פנו היום (ב׳) בדחיפות לצה״ל, בעקבות ההחלטה שלא לשלב נשים כלוחמות שריון, ודרשו: בטלו את ההחלטה או שנעתור לבג״ץ. במכתב אף הזכירו הארגונים כי הנימוק להחלטה נפסל כבר באמצע שנות ה-90 בבג״ץ אליס מילר.
בעקבות הפרסום אתמול לפיו צה״ל החליט שלא לשלב נשים כלוחמות וכמפקדות קרביות בחיל השריון, פנו היום (ב׳) שורת ארגוני נשים וחברה אזרחית, בהובלת שדולת הנשים בישראל, במכתב מיצוי הליכים לצבא, ובו הבהירו כי אם לא תבוטל ההחלטה, יפעלו בכל הערוצים המשפטיים הקיימים לרשותם, לרבות עתירה לבג״ץ.
על המכתב חתומים הארגונים: שדולת הנשים בישראל, ויצ״ו, ישראל חופשית, הפורום החילוני, חדו”ש – לחופש דת ושוויון והמרכז הרפורמי לדת ומדינה.
כזכור, בספטמבר 2017 פורסם כי צה״ל החל בפיילוט ייחודי להכשרה ושילוב נשים כלוחמות בחיל השריון. צה״ל הבהיר אז כי הסיבה למהלך היא הצורך בכוח אדם נוסף בחיל השריון, ולכן נעשה מאמץ לשלב גם נשים שתוכלנה להשתבץ לתפקידים אלה, שעד אז היו סגורים בפניהן. בתכנית הפיילוט השתתפו 15 חיילות, ו-10 מהן סיימו את ההכשרה בהצלחה. 4 מהן אף השתלבו בקורס מפקדי הטנקים של חיל השריון וסיימו אותו בהצלחה. ביוני 2018 הוכתר הפיילוט כהצלחה על ידי צה״ל וקצין חיל השריון הראשי, תא״ל גיא חסון, אמר בעניין הכשרת הלוחמות כי: ״יש פוטנציאל משמעותי להרוויח מהמהלך בטווח הרחוק, כי נוכל לפנות יותר לוחמים לאימונים ארוכים ולשפר את המוכנות למלחמה״.
״ההחלטה הנ״ל, לסגור בפני נשים את האפשרות לשרת כלוחמות בחיל השיריון, פוגעת אנושות בזכות היסוד של נשים לכבוד ולשוויון, מנוגדת לחוק שירות הביטחון, והתקבלה בניגוד לכללי המשפט המינהלי״, הדגישו הארגונים במכתב למיצוי ההליכים. ״יותר מכל מוכיחה ההחלטה האמורה, שהתקבלה למרות התוצאות המוצלחות של הפיילוט בשטח, כי השיקולים שמנחים את צה״ל בעניין זה הינם שיקולים זרים, אינם שיקולים מקצועיים ומעלה חשש כבד כי התקבלה כתוצאה מלחצים חיצוניים ומהשפעות פוליטיות זרות ואסורות״.
המכתב אף הזכיר כי ״הנימוק הכלכלי שסופק לביטול שילובן של הנשים בחיל השריון נדחה כבר בשנות התשעים על ידי בית המשפט העליון בבג״ץ 4514/94 אליס מילר נ’ שר הביטחון ואח’, פ״ד מט(4) ,94 (להלן: ״בג״ץ אליס מילר״), שהובילה שדולת הנשים בישראל יחד עם האגודה לזכויות האזרח, שם נקבע כי שוויון עולה כסף וכי שיקולים כלכליים ותשתיתיים מעין אלה בהם נתלה צה״ל בהחלטה נשוא פנייתנו כדי להצדיק את ההחלטה שלא לשלב נשים בשריון, אינם יכולים להצדיק את הפגיעה בעקרון השוויון״.
את המכתב סיכמו הארגונים בדרישה ״לפעול לאלתר לביטול ההחלטה ולהורות על פתיחת תפקידי הלחימה בחיל השריון בפני נשים, ובכלל זה תפקידים של טנקיסטיות ו/או מפקדות טנקים״, ובהבהרה ״כי אם לא תעשו כן אנו נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדין, למיצוי זכויות הנשים בהקשר זה, ובכלל זה באמצעות הגשת עתירה לבג״ץ״.
לקריאת המכתב המלא – מכתב הפנייה הרשמי של שדולת הנשים בישראל לרמטכ״ל.