לכולנו מגיעה הזדמנות שווה להגשים את הפוטנציאל שלנו, ללא קשר או תלות במגדר, דת, אמונה או כל מאפיין או רקע אחר.
המהלכים המקודמים כנגד נשים בשנה וחצי האחרונות, המאיימים לפגוע בזכויותינו באופן אנוש, לצמצם ולהגביל את מקומן של נשים בישראל, מדאיגים אותנו מאד.
ההתקדמות והזכויות שהושגו בעשורים של מאבקים, פתאום כבר לא מובנות מאליהן ונראה כי מנסים לקחת אותנו שנים אחורה.
אבל אנחנו לא מתכוונות לוותר. אנחנו לא נעמוד מנגד בזמן שזכויותינו נרמסות ונמשיך להילחם על מקומנו בחברה הישראלית ועל עולם שבו כל הקולות נשמעים ונלקחים בחשבון.
לעולם לא נוותר על עולם שוויוני יותר!
אמנת מועצת אירופה למניעת אלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה ("אמנת איסטנבול") נחתמה על ידי מעל ל-40 מדינות בעולם, אך בארץ הקואליציה הנוכחית עצרה את הליך ההצטרפות.
בהסכם הקואליציוני בין הליכוד ליהדות התורה סוכם לעגן בחוק עריכת אירועים בהפרדה מגדרית. במקביל בשנה האחרונה חלה עלייה במספר המקרים בהם נערכו אירועים בהפרדה מגדרית בישראל.
יוזמה שקודמה בממשלה הקודמת לאפשר לאבות לקחת תקופת הורות נפרדת בתשלום עד ארבעה שבועות.
הממשלה מפטרת את כל המנכ"ליות הקיימות וממנה מנכ"לים גברים כמעט בכל משרדי הממשלה. שדולת הנשים עתרה לבג"צ על הפגיעה בייצוג ובשוויון.
הצעת חוק של ח"כ אוהד טל (הציונות הדתית) קובעת כי אדם שעוסק בהפעלת מקום ציבורי, מפעיל מקום ציבורי או מספק שירות יוכל לפעול באופן מפלה רק בשל תפיסתו הדתית (למנוע כניסה של נשים למוסדות ממשלתיים על בסיס לבוש, רופא שמסרב לבצע הפסקת הריון או לתת מרשם לאמצעי מניעה ועוד).
הצעת חוק של ח"כ משה גפני וח"כים נוספים קובעת כי יוגדרו שעות רחצה בהפרדה בגנים לאומיים ושמורות טבע, כך שיהיו לפחות 15 אחוז משעות הפעילות הכללית. הצ"ח של ח"כ אליהו ברוכי וח"כים נוספים קובעת כי יורחבו שטחי החופים המופרדים ברשויות מקומיות לפי סקר שייערך בתקופת "בין הזמנים".
הצעת חוק שקובעת שבתי דין רבניים יוכלו לדון בכל נושא אזרחי ולא רק בנושאי גירושים ונישואים, כל עוד יש הסכמה של שני הצדדים (למשל בתחום דיני עבודה). כידוע, בתי הדין הרבניים פועלים בצורה לא שוויונית, וללא נשים בכס השיפוט, כך שכלל הנראה יופעל לחץ על נשים להסכים.
הצעת חוק של ח"כ אוריאל בוסו, הקובעת עונש של שנת מאסר או קנס על הגעה לכותל בלבוש לא צנוע, תפילה מעורבת בכותל ומנהגים נוספים בעזרת נשים.
אחרי שעבר בקריאה ראשונה בממשלה הקודמת, הקואליציה הפילה בחודש מרץ האחרון את חוק הפיקוח האלקטרוני למניעת אלימות נגד נשים.
ביוזמתה של ח"כ טלי גוטליב, ביטול ההלכה לאפוטרופסות אוטומטית לאמהות לילדים עד גיל 6.
השרה להגנת הסביבה מקדמת פיילוט לשעות פעילות נפרדות לנשים וגברים במעיינות של רשות הטבע והגנים.
עו"ד איילת רזין בית-אור, מנכ"לית הרשות, מפוטרת על ידי השרה לקידום מעמד האשה, מאי גולן, מיד עם כניסתה לתפקיד, וזאת לאחר שנה וחצי בלבד וללא סיבה מוצדקת.
השר לביטחון לאומי מקדם גרסה נוקשה להצעת חוק הפיקוח שמצמצמת את האפשרויות להוצאת צו לפיקוח טכנולוגי על גברים אלימים.
הגדלה משמעותית של כלי יריה במרחב הציבורי, ע"י יצירת מסלולים עוקפים לאישור נשיאת נשק לעובדים במשרדי ממשלה, מאבטחים יאחסנו בביתם נשק, הורדת סעיף הגיל ל18, הנמכת הרף של ההכשרה הצבאית המינימלית המקנה אישור לרישיון, חידוש אוטומטי אחרי 10 שנים והרשאה למשטרה לחלוקת רישיונות ללא אף קריטריון.
השרה לקידום מעמד האשה, מאי גולן, מבטלת קמפיין ענק שנועד לעודד נשים להתמודד בבחירות המקומיות. הקמפיין בוטל לאחר שהושקעו בו 200 אלף ש"ח, מהסיבה שהשרה עצמה לא הופיעה בסרטון.
ע"פ ההצעה, הרשות שהוקמה בהמלצת ראש הממשלה נתניהו לפני 25 שנה ופעלה עד היום כגוף מקצועי ועצמאי תבוטל. במקומה יוקם גוף פוליטי הכפוף לחלוטין לשרה. מהצעת החוק הוסרו תחומי העיסוק "קידום שוויון מגדרי" ומאבק ב"אפליה נגד נשים" וטיפול "באלימות כלפי נשים", הוסרו תנאי כשירות מקצועיים ונקבע שהשרה הממונה תוכל לקבוע תקנות ללא אישור הכנסת.
מתן כוח שלטוני בלתי מוגבל לממשלה בתחומים נרחבים, ע"י ביטול האפשרות לביקורת שיפוטית על החלטות הממשלה ושרים, לרבות מינויים, פיטורים, הפעלת ואי הפעלת סמכויות ועוד - העלאה משמעותית של הסיכוי למהלכים ממשלתיים נוספים שיפגעו בנשים.
הצעת חוק מטעם המשרד לשירותי דת שיאפשר לבתי הדין הרבניים לדון בעניין מזונות ילדים ללא הסכמת שני הצדדים. סמכות זו תאפשר לבית הדין הרבני להתנות את קבלת הגט של אישה בהפחתה או ביטול דמי מזונות.
ע"פ הודעת הנציב, מודעות, משרות ומסמכים רשמיים של הנציבות יפורסמו בלשון זכר בלבד, ללא שימוש בלוכסן (מהנדס/ת).
נתוני משרד הרווחה מעידים על עלייה חדה במספר ההפניות של נשים הסובלות מאלימות בבית בחצי השנה הראשונה למלחמה - ובמשרד מעריכים שזו רק ההתחלה, אך לא נרשמה עלייה מקבילה במתן מענים לנפגעות. חוסר יכולת להתמודד עם העומס יוצר פערים בשירותים החיוניים המוענקים לנשים בסיכון.
הממשלה אישרה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, לבחור בעצמו את נציב שירות המדינה הבא. השיטה החדשה למינוי זה, של "חבר מביא חבר", מדירה נשים מתפקידים בכירים. תפקיד נציב שירות המדינה הוא הקריטי ביותר בשירות הציבורי, אחראי על למעלה מ-80,000 עובדי ועובדות מדינה, כולל אישור מינויים בכירים. ככל שהתפקיד לא ממונה בצורה מקצועית הכוללת ועדת איתור, יש לכך השפעות ישירות על קידום נשים בשירות הציבורי ועל כלל אזרחיות המדינה.
רק רבע מהדירקטוריות כיום בחברות הציבוריות הן נשים. הצעת חוק שהייתה יכולה לשפר את הנתון הזה, ולהגדיל את אחוז הנשים ליחס זהה לגודלן באוכלוסייה - נפלה בכנסת ברוב של 49 חברי קואליציה אל מול 41 חברי אופוזיציה. בין המצביעים נגד החוק - השרה לשוויון חברתי ולקידום מעמד האישה מאי גולן.
הירידה במספר המנכ"ליות של משרדי הממשלה, שכבר היה נמוך דרמטית, משתי מנכ"ליות לאחת בלבד (שלא מונתה באופן רשמי אלא רק כמינוי בפועל), מדגישה את החסר המתמשך בייצוג נשים בתפקידי ניהול בכירים בשירות המדינה. בדיונים המתנהלים בעתירה שלנו, יחד עם נעמת ופורום דבורה בעניין הורו השופטים והשופטות למדינה לפתח ולהציג מנגנון שיבטיח ייצוג נשים בתפקידים הללו בפרט, ובכלל משרות האמון בכלל.
על אף שהושגו הסכמות סביב חוק הפיקוח הטכנולוגי ומס׳ התאים המשפחתיים אשר יקבלו מענה תחת החוק המשרד לביטחון לאומי הניח תקנות לחוק המצמצמות את מס׳ אמצעי הפיקוח כך שיספק הגנה למקסימום 100 נשים. מדובר במספר נמוך משמעותית שאינו תואם את היקף תופעת האלימות כלפי נשים ואינו עומד בהסכמות שהושגו כבר לפני שנה בעת חקיקת החוק.
המלחמה מחריפה את היקף האלימות במשפחה. ישנה עלייה של כ-26% במקרי רצח של נשים. מאוקטובר 2023 ועד סוף חודש ספטמבר נרצחו 34 נשים, כאשר באותה התקופה בשנה שעברה נרצחו 27 נשים. משרד הרווחה והמשרד לביטחון לאומי עדיין לא יצרו את הממשק שיאפשר העברת מידע בין המשרדים וימנע אישור אחזקת נשק אזרחי על ידי אזרחים עם עבר אלים כלפי בנות זוגם או משפחותיהם.
ח״כ לימור סון הר מלך מקדמת הצעת חוק שתאפשר הפרדה מגדרית בכל מוסדות הלימוד האקדמיים בכל רמות הלימוד כולל תארים מחקריים ומתקדמים. הפרדה מגדרית היא אי שוויונית מיסודה ותוביל לפגיעה באיכות ההוראה ובתעסוקה של מרצות.
#לא_חוזרות_אחורה
מוזמנות ומוזמנים לעקוב אחרי פעילות עמותת שדולת הנשים ברשתות החברתיות
נמצאות בפייסבוק, באינסטגרם ובטוויטר
Ⓒ כל הזכויות שמורות לעמותת שדולת הנשים
נבנה באהבה ❤️ על ידי הדרה דיגיטל בניית אתרים