איסור פיטורי עובדת בהריון
אסור לפטר עובדת בהריון, העובדת לפחות 6 חודשים אצל אותו מעסיק או אותו מקום עבודה, אלא בהיתר מאת משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. היתר יינתן על ידי הממונה על חוק עבודת נשים, רק אם שוכנעה כי הפיטורים אינם קשורים להריון.
פיטורי עובדת בהריון (גם אם עבדה פחות מ-6 חודשים), בשל הריונה, מהווים אפליה אסורה על פי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה התשמ"ח – 1988.
היעדרות מעבודה עקב בדיקות במהלך הריון
זמן ההיעדרות בתשלום לה זכאית עובדת בשל בדיקות הריון הינה:
- עובדת במשרה מלאה, כנהוג במקום עבודתה, תהיה זכאית ל-40 שעות היעדרות בתשלום לצורך בדיקות שגרתיות.
- עובדת במשרה חלקית תהיה זכאית למספר שעות היעדרות בתשלום בהתאם לחלקיות משרתה.
היקף משרה של עובדת בהריון
פגיעה בהיקף המשרה או בשכר של עובדת בהריון, שעבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה 6 חודשים לפחות, אסורה, אלא בהיתר מאת משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
באילו במקרים מותר למעסיק לפגוע בהיקף משרתה או בהכנסתה של העובדת?
1. העובדת ביקשה להפחית את היקף משרתה בשל מצבה הרפואי.
2. הפגיעה בהכנסה נעשית מכוח הסכם קיבוצי.
3. מדובר בהכנסה המשולמת בהתאם לתפוקה, ותפוקת העובדת ירדה מסיבות שאינן תלויות במעסיק.
אין להעסיק עובדת בהריון בשעות נוספות או במנוחה שבועית, מחודש חמישי ואילך. מותר להעסיק עובדת בשעות נוספות או במנוחה השבועית רק בהתקיים התנאים המצטברים הבאים:
1. העובדת הסכימה לכך בכתב.
2. העובדת העבירה אישור רפואי הקובע כי אין מניעה להעסקתה בשעות הנ"ל.
חובת גילוי
- עובדת שהיא בחודש החמישי תודיע על כך למעסיקה. לפני כן אין חובה על העובדת להודיע על דבר ההיריון למעסיק.
- על פי הפסיקה חובת הגילוי לאישה אשר נמצאת בחודש החמישי ומעלה חלה גם בראיון עבודה.
שמירת הריון
שמירת הריון היא מצב שבו מוגבלת הפעילות של עובדת בהריון בשל סיכון בריאותי לה או לעוברה. כמו כן ייתכן מצב שבו סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה או אופן ביצועה מסכנים את העובדת בשל הריונה או את עוברה ולמעסיק אין עבודה חלופית מתאימה.
המוסד לביטוח לאומי משלם גמלה לשמירת הריון בתנאי שהעובדת הציגה אישור רפואי בדבר היותה בשמירת הריון והיא נעדרה מעבודתה בשל שמירת הריון לפחות 30 יום.
עובדת שעבדה אצל המעסיק לפחות 6 חודשים בתכוף לפני תחילת ההריון והופרשו לה כספים לקופות גמל וביטוח פנסיוני זכאית להמשך ההפרשות בזמן שמירת הריון, בתנאי שהעובדת תמשיך להפריש את חלקה לקופות הגמל.
עובדת שנעדרה בשל מצבה הרפואי לרגל ההיריון ואינה זכאית לגמלה לשמירת הריון, זכאית לתשלום דמי מחלה מהמעסיק, על חשבון ימי המחלה הצבורים לזכותה ועד לניצולם המלא.
עובדת שבשל סוג העבודה, מקום ביצוע העבודה או אופן ביצוע העבודה אינה יכולה לבצע את עבודתה ולמעסיק אין אפשרות לתת לה עבודה חלופית מתאימה, זכאית לצאת לחופשה ללא תשלום (זאת להבדיל מהמצב בו מקום העבודה או סוג העבודה מסכנים את העובדת).
שאלות ותשובות
- עובדת בהריון זכאית להיעדר מהעבודה לצורך בדיקות הקשורות בהריון ללא פגיעה בשכרה, גם חלקי ימים. כמות שעות ההיעדרות תלויה בהיקף המשרה של העובדת – עובדת במשרה מלאה, כנהוג במקום עבודתה, תהיה זכאית ל-40 שעות היעדרות בתשלום לצורך בדיקות שגרתיות. עובדת במשרה חלקית תהיה זכאית למספר שעות היעדרות בתשלום בהתאם לחלקיות משרתה.
למשל: עובדת שהיקף משרתה הוא 50% תהיה זכאית ל- 20 שעות היעדרות לבדיקות בהריון ללא ניכוי משכרה (40/2).
על פי פסיקה חדשה של בית הדין האזורי (פס"ד אילנה ריידר), יש לראות ביום קבלת ההיתר את המועד שממנו ניתן לתת הודעה מוקדמת. לפיכך, זמן ההמתנה לקבלת היתר, אינו חופף את תקופת הודעה המוקדמת.
אין במידע המפורט לעיל כדי להחליף ייעוץ משפטי. לייעוץ משפטי בחינם ניתן לפנות לקו הפתוח של שדולת הנשים במייל adv@iwn.org.il או בטלפון 03-6120000