חופשת לידה (תקופת לידה והורות)
- עובדת שעבדה 12 חודשים לפחות לפני הלידה אצל אותו מעסיק, או באותו מקום עבודה, זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות (מתוכם 15 שבועות בתשלום מהמוסד לביטוח לאומי ו- 11 שבועות נוספים ללא תשלום).
- עובדת שעבדה פחות מ- 12 חודשים אצל אותו מעסיק או אותו מקום עבודה, זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות בלבד, (8 שבועות בתשלום מהמוסד לביטוח לאומי ו- 7 שבועות נוספים ללא תשלום).
- במהלך חופשת הלידה העובדת לא זכאית לתשלום שכר אולם היא זכאית לתשלום דמי לידה אם צברה את תקופת האכשרה הנדרשת לכך, כעובדת עצמאית או שכירה, והפסיקה לעבוד בזמן שהייתה בהריון. כדי לקבל את דמי הלידה על היולדת להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי באמצעות טפסים שניתן להוריד מאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי. את הטפסים ניתן להגיש החל מ 9 שבועות לפני תהליך הלידה המשוער (במידה שהעובדת הפסיקה לעבוד) ועד 12 חודשים מיום היציאה לחופשת הלידה.
- אסור להעסיק עובדת במהלך חופשת הלידה.
- עובדת יכולה לקצר את חופשת הלידה לפי החלטתה, בהודעה מראש של שלושה שבועות למעסיק, אך חופשת הלידה איננה יכולה להיות פחות מ 15 שבועות.
- למרות זאת, עובדת רשאית לקצר את חופשת הלידה ולחזור לעבודה מוקדם יותר, כבר בתום 6 שבועות מיום הלידה (או מאוחר יותר), אם בן זוגה מחליף אותה ביתרת חופשת הלידה שנותרה ושלא נוצלה על ידה.
גם לאבא מגיעה חופשת לידה!
חופשת לידה משותפת לאם ולאב
- עובד יכול לצאת לחופשת לידה בת 7 ימים בדיוק במהלך חופשתת הלידה של בת זוגו וביחד עימה. בתנאי שהאם מסכימה בכתב לוותר על זכאותה לדמי לידה בשבוע האחרון של התקופה בה היא זכאית לדמי לידה. חשוב להדגיש: במקרה כזה האם אינה חייבת לחזור למקום העבודה לפני תום 15 השבועות אך היא לא תקבל תשלום עבור השבוע ה-15.
- האב זכאי לדמי לידה בגין שבוע זה אם הוא עומד בתנאי הזכאות של המוסד לביטוח לאומי ולשם כך עליו להגיש תביעה לדמי לידה.
חופשת לידה לאב
- במקרה שהאם אינה מסוגלת לטפל בתינוק.ת זכאי האב לחופשת לידה בהתאם לתנאים המפורטים לחוק עבודת נשים.
- בנוסף לזכויות המפורטות לעיל זוג ההורים יכולים להחליט כי האב יחליף את האם בחלק מחופשת הלידה בתנאים הבאים:
- עברו לפחות 6 שבועות ממועד הלידה.
- האם זכאית לחופשת לידה והסכימה בכתב לוותר על חלק ממנה. לגביי עובדת עצמאית, עליה להיות זכאית לדמי לידה על פי חוק הביטוח הלאומי ולהסכים בכתב לחזור לעסוק במשלח ידה בתקופה שנותרה לזכאותה לדמי לידה.
- האם חזרה לעבודה או לעיסוק במשלח ידה.
- האב נתן למעסיק הודעה מוקדמת של 30 ימים טרם יציאתו לחופשת הלידה.
אורך חופשת הלידה המשלימה לה זכאי האב תלוי בשני משתנים:
- משך חופשת הלידה לה זכאית האם
- בוותק של האב במקום עבודתו.
למשל, אם האם זכאית לחופשת לידה בת 26 שבועות והאב עבד אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה לפחות 12 חודשים עד יציאתו לחופשת הלידה, הוא יהיה זכאי ל 20 שבועות חופשת לידה לכל היותר (כי לפי החוק האם חייבת לקחת חופשת לידה של 6 שבועות לפחות).
- בכל מקרה, משך חופשת הלידה של האב והאם יחדיו לא יעלה על משך חופשת הלידה לה היתה זכאית האם.
לאחר חופשת הלידה
- עובדת רשאית לקחת חל"ת לאחר חופשת הלידה.
- האורך המקסימלי של החל"ת הוא רבע מתקופת עבודה של העובדת אצל אותו המעסיק או באותו מקום עבודה. תקופת החל"ת חופפת את התקופה של 11 השבועות ללא תשלום של חופשת הלידה, וכל מקרה, לא יותר משנה מיום הלידה.
- על העובדת להודיע למעסיק פרק זמן סביר או בהתאם למקובל במקום העבודה לפני יציאה לחל"ת לאחר חופשת הלידה. יש למסור למעסיק הצהרה חתומה, בהתאם לנוסח המופיע בתקנות עבודת נשים (חובת מסירה הודעות למעביד), תשמ"ט 1988 – לפחות 15 ימים לפני תחילת החל"ת.
- עובדת שרוצה לקצר את החל"ת צריכה להודיע על כך למעסיק והוא חייב להשיב אותה לעבודה תוך 4 שבועות לכל המאוחר מהיום בו הביעה רצון לחזור.
- בזמן החל"ת העובדת לא צוברת ותק או זכויות סוציאליות במקום העבודה.
- אם המעסיק מפר הוראה זו ניתן לנקוט נגדו מספר צעדים:
- הגשת תלונה ליחידת האכיפה במשרד העבודה.
- הגשת תביעה לבית הדין האזורי לעבודה.
שעת הנקה
- אישה זכאית להעדר מעבודתה שעה אחת ביום ללא ניכוי משכרה, במשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה כדין, בתנאי שהיא עובדת במשרה מלאה כנהוג במקום עבודתה או שהיא מועסקת במשרה שהיקפה 174 שעות בחודש לפחות (החל מחודש אפריל 2018 שבוע העבודה למשרה מלאה מחושב לפי 42 שעות במקום 43 שעות בשבוע).
איסור פגיעה בהיקף משרה או בהכנסה של עובדת הנמצאת בחופשת לידה ואחריה
- אסור לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסה של עובד/ת במשך חופשת הלידה ובמהלך 60 יום מתום חופשת הלידה, אלא בהיתר מאת משרד העבודה.
- אם המעסיק מפר הוראה זו, ניתן לנקוט נגדו מס’ צעדים:
- הגשת תלונה ליחידת האכיפה במשרד העבודה.
- להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה.