בכתבה מקיפה של לי ירון ב״הארץ״, שעוסקת בהיבטים המגדריים של בחירות 2019 ובדפוסי ההצבעה של נשים בישראל, התפרסמו בהרחבה תשובותיהן של כל המפלגות לשאלון הבחירות המגדרי של שדולת הנשים בישראל, בו ביקשנו מכל המפלגות הצפויות להיכנס לכנסת להבהיר מה ההתחייבויות שלהן למען הנשים וכיצד יפעלו לקידום זכויות נשים ושוויון מגדרי:
איך המפלגות מתכוונות לקדם את זכויות הנשים?
לי ירון | הארץ
לקראת הבחירות מיהרו המפלגות השונות להבטיח הבטחות רבות לבוחריהן הפוטנציאליים – בביטחון, בכלכלה, בחינוך ובתחומים נוספים; אך מה ההתחייבויות שלהן למען הנשים? בעניין זה פנתה שדולת הנשים לכל המפלגות הצפויות להיכנס לכנסת, והתשובות שקיבלה נעות בין התעלמות מוחלטת לעמימות בנושאים רבים.
בשאלון השדולה נכללו שאלות על ייצוג נשים ברשימת המפלגה, במו”מ הקואליציוני ובממשלה, על מאבק באלימות נגד נשים ועל זכויות שונות לנשים. הליכוד, יהדות התורה, איחוד מפלגות הימין וש”ס כלל לא ענו – וייתכן שיש בכך להעיד על החשיבות שהן מייחסות לקידום נשים. לעומת זאת התחייבו מרצ, גשר, חד”ש-תע”ל ורע”ם-בל”ד לקדם את כלל הנושאים בשאלון שנוגעים לקידום נשים.
בכחול לבן לא ענו על שאלות שעסקו בייצוג הנשים בכנסת ובממשלה, אך התחייבו לקדם חקיקה להחמרת הענישה על רצח נשים בידי בני זוגן, וכן חקיקה להגנה על נשים המתלוננות על אלימות במשפחה. בעבודה לא ענו על שאלת הייצוג הנשי במו”מ הקואליציוני, על השאלה בנוגע לקיצור שבוע העבודה ועל קידום יום חינוך ארוך בבתי הספר היסודיים. מנגד התחייבה המפלגה לייצוג הולם של נשים ולמינוי נשים במחצית התיקים שתקבל אם תיכנס לממשלה, לצד תקצוב של תוכנית ממשלתית למניעת אלימות נגד נשים ופגיעה מינית, קידום הצעת החוק של ח”כ מרב מיכאלי על חופשת לידה ממושכת לאבות והתנגדות לחקיקה שמרחיבה הפרדה מגדרית.
בכולנו בחרו שלא להשיב על השאלון, אך שלחו התייחסות ישירה לחלק מהנושאים וטענו: “בפורמט של שאלות כן ולא, לא נוכל להגיב על השאלון באופן שיביא את השקפתנו לידי ביטוי בנושא מרכזי וחשוב זה. ‘כולנו’ הוכיחה במעשים את מחויבותה לשינוי המצב הקיים ביחס לנשים ולקידום שוויון בין המינים”. במפלגה פירטו כי הם תומכים בהארכת חופשת הלידה לנשים, בשינוי חישוב דמי הלידה לעצמאיות ובנושאים נוספים.
מטעם ישראל ביתנו אמרה המועמדת יוליה מלינובסקי כי תתמוך בשינוי הטיפול בנפגעות תקיפה מינית, בחופשת לידה לאבות, בשמירת זכויות נשים בגירושים, בתקציבים ללימוד שוויון מגדרי בבתי הספר ובקיצור שעות העבודה – אך הוסיפה כי המפלגה לא תקדם בעצמה נושאים אלה. כשנשאלה אם המפלגה תקדם מדיניות לצמצום תפוצת כלי הנשק במרחב האזרחי, לרבות מאבטחים, ענתה: “לא אתמוך, אך לא אתנגד”. המפלגה התחייבה לקדם נישואים אזרחיים ויום לימודים ארוך ולהתנגד להפרדה מגדרית.
מנכ”לית שדולת הנשים, מיכל גרא-מרגליות, אמרה כי מהסקרים עולה שמספר הנשים בכנסת הבאה ירד לעומת הנוכחית. עם זאת, היא הוסיפה כי “אנחנו נהיה כאן כדי לוודא שבכל הרכב של הכנסת ושל הממשלה תקודם מדיניות שתרחיב זכויות נשים ותקדם שוויון מגדרי בישראל”. לדבריה, “בבחירות המקומיות עמד מקום הנשים במרכז השיח והתבטא בתוצאות הבחירות. הסיקור התקשורתי להדרת נשים, לאלימות מינית ולאלימות כלפי נשים בכלל נהיה משמעותי יותר, והשיא היה בשביתת הנשים הגדולה בדצמבר. ב-2019 הגיע הזמן שהמהפכה תגיע גם לקלפי, לכנסת ולממשלה. נשים הן כוח אלקטורלי-פוליטי”.
לקריאת הכתבה המלאה באתר ״הארץ״, לחצו כאן.