לחצו לשיתוף

ראש אכ״א בפגישה עם שדולת הנשים: ״מקרי הדרת נשים בצה"ל ופגיעה בנשים בצה"ל היא בעיה פיקודית חמורה – נטפל באופן מערכתי״‎

על רקע עשרות מקרי הדרת הנשים בצה״ל שנחשפו לאחרונה: נציגות שדולת הנשים נפגשו היום (ה') עם ראש אכ״א, אלוף מוטי אלמוז ויועצת הרמטכ״ל לענייני מגדר, תא״ל שרון ניר || בפגישה הוצג בפני הבכירים דו״ח מקיף שהכינו בשדולת הנשים, הסוקר את תופעת הדרת הנשים בצה״ל ואף מסכם את המלצות המדיניות של השדולה לצה״ל בנושא || בכירי צה״ל הבהירו: ״לא נסתפק בהצהרות ובכותרות אלא נטפל בנושא בצורה מהותית״ || על פרשיית החיילים המסתובבים בהדרכת הצניחה אמר האלוף אלמוז: ״ייתכן שהיה צורך בתגובה תקיפה יותר מצד צה"ל״ || נציגות השדולה: ״מחכות לראות גם מעשים בשטח״

ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, אמר בפגישה כי הוא מכיר בבעיה של הדרת נשים בצה"ל כבעיה מערכתית וחושב שעל הצבא להוות כתובת יעילה לפניות נשים בנושא זה. "מקרי הדרת נשים בצה"ל ופגיעה בנשים בצה"ל היא בעיה פיקודית חמורה ואנחנו לא נסתפק בהצהרות ובכותרות אלא לטפל בנושא בצורה מהותית".

ראש אכ״א הוסיף: ״אני מודע לכך שהרבה חיילים לא מכירים את פקודת השירות המשותף ועל כן, בשתי הזרועות המרכזיות בצה"ל פועלים כעת להטמעת פקודות וערכים – בבסיסי חיל החינוך ובקורסי הפיקוד בכל הרמות תוטמע פקודת השירות המשותף באופן מקיף.

האלוף אלמוז ותא״ל ניר העידו כי הגורמים הרלוונטיים מטפלים באופן פרטני בכל פנייה ופנייה במקרים של דחיקת והדרת נשים בצה"ל, ואף עושים תחקיר סביב כל מקרה ומסיקים את המסקנות הרוחביות. הם אף הצהירו שמערך ההדרכה בנושא השירות המשותף והטמעתו בצה"ל נמצא בשלב מתקדם. בעקבות פרשיית החיילים המסתובבים מול מדריכת הצניחה נועה חליוה, אמר ראש אכ"א כי ״ייתכן שהיה צורך בתגובה תקיפה יותר מצד צה"ל״.

מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, אמרה בתום הפגישה: ״אנחנו יודעות שצמרת הצבא מחוייבת לשוויון לנשים בצה"ל. ועדיין, אי אפשר להסתפק בטיפול פרטני. יש צורך בטיפול מערכתי להטמעת הפקודה, בהענשה מחמירה על מי שחורגים ממנה ובמערך דיווח צה״לי לטיפול במקרים בשטח״.

אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים והקו החם לחיילות של שדולת הנשים בישראל: ״אנחנו מחכות לראות מעבר לדיבורים גם את המעשה, לא רק טיפול פרטני בפניות שלנו ושל הורים לחיילות וחיילים, אלא לשמוע את רוח המפקד והמפקדת שאומרת בבירור: שחיילות שוות לחיילים בזכויותיהן, שהן לא יכולות לשלם מחיר על שילובם המבורך של חיילים דתיים בצה"ל, ושצה"ל שם לעצמו מטרה להילחם בכל התופעות של הדרת חיילות, ריקון תפקידים מתוכן והדרת חיילות ממרחבים שונים בצה"ל״.

המלצות המדיניות המרכזיות שהציגו שדולת הנשים בישראל בפני ראש אכ״א:

  1. הקמת מערך צה״לי, פשוט, ידוע ומוצהר לדיווח וטיפול בתלונות של חיילות על הפרות שנעשו כנגדן בשם הפקודה (לבוש, הפרדה, מסגרות מגדריות, סילוק מחדרי אוכל וכיו"ב).

  2. חידוד הפקודות בפני כל חייל וחיילת, ומתן הבהרה למפקדות ולמפקדים כיצד יש ליישם אותן: קביעת שיעור למפקדים בנושא פקודת השירות המשותף, ולאחר מכן, יישום בשטח: בניית מערך השיעור והעברתו בכל בתי הספר למפקדים.

  3. מדיניות של אפס סובלנות כלפי פגיעה בנשים, וענישת מפקדים שקבעו כללים ונורמות הנוגדים את לשון הפקודה, יישום ההחלטה בשטח ופרסום העונשים.

הקו הפתוח בשבילכן

הקו הפתוח לזכויות נשים בעבודה
הקו הפתוח לנשים מהמגזר החרדי
الخط المفتوح لحقوق النساء في العمل باللغة العربية
ለአማርኛ ቋንቋ 3 ቁጥር ይጫኑ
በሠራተኛ ሕግ ውስጥ የሕግ ምክር
Нажмите номер 4
прав женщин на работе
נגישות